Als een gele zomer     (2021)Verscholen achter hun computer, wensen mensen elkaar de lelijkste dingen toe.

“Ik hoop dat je kanker krijgt”

“Zelfmoord plegen ik ga liever dood als jou te zijn”

Haatreacties worden zonder blikken of blozen geplaatst, en mensen wensen een ander zo de dood toe. Moeten we altijd onze mening overal op geven? Het zijn uitspraken die op het internet blijven staan, voor altijd.

Binnen mijn project ‘Als een gele zomer’ haal ik de haatreacties uit de virtuele wereld, en plaats ik deze in de fysieke wereld. De reacties hebben in de fysieke wereld compleet andere waarde dan in de virtuele wereld. De normen en waarden in de virtuele wereld zijn ook anders dan die in de fysieke wereld. We kijken er online niet meer vanop als we heftige reacties lezen, het is bijna ‘normaal’ geworden. Het is ook normaal geworden overal je ongezouten mening op te geven.

Door de haatreacties om te vormen, en met dezelfde letters een nieuw bericht te maken in de vorm van een liever, mooier of vriendelijker gedicht, wil ik de haatreacties een andere lading geven. Het kan anders, het zijn net zoals jij en ik ook mensen. En ondanks dat je ze alleen door een schermpje ziet, geeft dat je nog niet het recht een ander de dood toe te wensen.


Mark